fbpx

Срив на приходите в туризма, намалени преводи от българите в чужбина

Значителният спад в постъпленията от пътувания на чужденци в страната през юни сви излишъка на текущата сметка спрямо 2019 г.

Приходите от износ на свързани с пътувания услуги се сви с 59.7% на годишна база, посещенията на чужденци са намалели с 66.1%.

Това показват данните на Министерството на финансите в месечния обзор, публикуван в края на септември.  

Ограничителните мерки, свързани с COVID-19, засегнаха туристическия сезон и повече от две трети от спада на пристиганията в страната през юни бяха след неосъществени пътувания за почивка и екскурзия.

Пътуванията на българи в чужбина също намаляха, но ограничаването на разходите извън страната не компенсира по-ниските приходи от чужденци и месечният излишък по статията пътувания се смали с почти 90%.

Балансите по транспортни и други услуги също се влошиха. Общият излишък по статията услуги се понижи със 76.3% спрямо юни 2019 г.

При другите статии се наблюдаваше запазване на динамиката от предходните месеци – по-ниските парични преводи от дългосрочно пребиваващи в чужбина българи понижиха баланса по доходните статии, а по-големият номинален спад във вноса на стоки спрямо износа се отрази в подобрение на търговския дефицит.

Въпреки влошеното салдо през месеца, натрупаният от началото на годината излишък по текущата сметка остана по-висок спрямо полугодието на 2019 г. и достигна 1.3% от прогнозния БВП.

Към края на юни брутният външен дълг остана почти без  изменение на месечна и годишна база – 34.1 млрд. евро или 56.9% от прогнозния БВП. Същевременно брутните активи продължиха да нарастват и превишението им над задълженията достигна 6.4% от прогнозния БВП, сочат данните на финансовото ведомство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"