fbpx

Взети са 8160 проби от диви свине, 44 показват африканска чума

диво прасе

От началото на ловния сезон, който стартира на 5 октомври, до 3 ноември са взети 8160 проби от отстреляни диви свине. 44 са дали положителен резултат за африканска чума по свинете, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Средно по 2000 проби от диви прасета се изследват за трихинелоза и африканска чума по свинете на всеки ловен излет тази година.

БАБХ въведе в експлоатация софтуерно приложение Модул „Лов“ в работата на всички лаборатории, извършващи изпитвания. 12 са държавните акредитирани лаборатории, които изследват за трихинелоза. Те са разположени във Враца, Габрово, Варна, Шумен, Благоевград, София (две лаборатории), Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и Велико Търново. Частни акредитирани лаборатории, които работят с модула, също ще могат да изпитват проби за трихинелоза.

Трите акредитирани лаборатории от системата на БАБХ, които изследват за африканска чума по свинете се намират в София, Велико Търново и Стара Загора.

Ловците въвеждат данните за пробите в модула през мобилно устройство, вместо на хартия. Всяка проба е обозначена с баркод, чрез който тя се идентифицира при постъпване в лабораторията. След изпитването резултатът се въвежда отново в електронната система, като по този начин подателят може веднага да получи информация за него чрез своето мобилно устройство. Резултатът може да бъде проверен също и на сайта на Агенцията по храните.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"