fbpx

АЕЦ „Козлодуй“ с рекордна печалба, Българският енергиен холдинг – на загуба

аец

АЕЦ „Козлодуй отчита над 308 млн. лева печалба за първите девет месеца на годината, което е своеобразен рекорд за централата.

Предприятието е започнало да работи повече за свободния пазар, където цените са по-високи. Това не е добре за потребителите, но е добре за фирмата, обясни енергийният експерт Атанас Тасев, пред БНТ.

На печалба са също Електроенергият системен оператор, който пренася ток за бита и бизнеса, „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“.

На загуба излиза компанията-майка на всички дружества Български енергиен холдинг (БЕХ), както и отдавна губещите Национална електрическа компания, ТЕЦ „Марица изток“ 2 и Мини „Марица изток“.

БЕХ като буфер поема проблемите, например поел е задълженията на Топлофикация София и непрекъснато се емитират още заеми, обяснява Тасев.

Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум твърди, че на корпоративно ниво, енергетиката не е в розово положение, но не е и толкова черно колкото очаквахме.

Последните данни показват, че транзитът на газ през България е намалял с 63%. Очаква се от януари, Русия да спре изцяло трафика през Украйна. Според експерти обаче, страната ни вече се е подсигурила със строежа на Балкански поток.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"