fbpx

Европейската нощ на учените 2020 ще е на 27 ноември

Тази година инициативата Европейска нощ на учените 2020 ще се състои на 27 ноември в над 25 локации в цялата страна. В проекта участват 20 партньорски организации.

София Тех Парк традиционно се включва в инициативата и ще представи отново достиженията на учените от Лабораторния комплекс. 

“Вярваме, че инициативата Европейска нощ на учените 2020 ще запали искрата на интереса към науката сред младите хора и ще им покажа, че има огромно бъдеще в науката”. Това заяви изпълнителният директор на София Тех Парк в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

Целта на събитието е да предостави всички изследвания, които правят европейките учени на достъпен език, така че да могат всички и особено децата да се запознаят с възможностите на науката.

Той посочи, че на 29 ноември София Тех Парк организира и онлайн конференция, на която екипите от научните звена в Лабораторния комплекс на София Тех Парк ще представят постигнатите резултати от научни проекти, реализирани в периода 2019-2020 г.

Събитието ще се проведе хибридно, като на желаещите да присъстват на място ще бъдат осигурени условия да следят презентациите в безопасна среда.

Научните екипи на парка разработиха 7 проекта в различни научни области, а целта им е резултатите да се превърнат в услуги за бизнеса.  Един от екипите работи по проект, съчетаващ два типа анализ – единият, от които е на хранителни продукти, а вторият – на микрофлората на човека, които има приложение в медицината.

Така по иновативен метод ще могат да се направят изследвания и да се предписват правилните хранителни добавки или необходимо лечение.

Физическото изграждане на сградата за българския суперкомпютър ще завърши към средата на януари. На ниво Европейска комисия пък върви процедура за доставчик и плановете са до края на февруари машината да е на територията на България.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"