fbpx

Над 74 хил. български фирми засегнати от кризата

Общо 74 570 български компании с 250 000 служители са директно засегнати от ограничителните мерки заради разпространението на Covid-19. Това изтъква в своя публикация Еuractiv.bg, позовавайки се на данните на платформата за икономическа информация и анализи “Hit Horizons”, която съдържа информация за икономиките на 42 държави в Европа. Уточнява се, че посоченото се отнася само до компании, които буквално са замразени административно до края на извънредното положение в страната.

Данните за България са силно обезпокоителни, коментира изданието. Годишните продажби на спрените фирми са 10 милиарда евро или 1/6 от цялата българска икономика. През 2019 г. брутният вътрешен продукт на страната беше около 60 милиарда евро.

Само в сектора на питейните заведения оперират 27 173 фирми с близо 70 000 служители. В момента те не работят. Оборотът на техния бизнес през миналата година е бил 2 милиарда евро.

До този момент българското правителство отказва да впрегне целия си наличен ресурс, за да успокои българския бизнес, който започва да съкращава работни места, изтъква още Еuractiv.bg.

Статистиката на “Hit Horizons” не е отчела редица компании, които обявиха, че спират работа, или съкращават служители.

По-рано през седмицата стана ясно, че държавният оръжеен завод “Арсенал” ще съкрати 2000 души до края на април заради спада на поръчките. В заводите работят общо 9000 души, които са в отпуск поне до края на март.

Японската компания “Язаки” с 5600 служители в България също спря работа, последвана от други големи фирми в сектора за производство на автомобилни компоненти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"