fbpx

Франция с рекорден държавен дълг

До 114,1 % от БВП се е увеличил държавният дълг на Франция, съобщава националната статистическа служба в информация за края на юни, предава БНР. Спрямо март месец дългът е скочил с 12,7 процентни пункта.

Паричното изражение на тези стойности е 2 трилиона и 638,3 милиарда евро и се явява най-големият растеж на държавната задлъжнялост на Франция, откакто започва да се води тази статистика през 1995 година.

Статистическите анализи соцат, че това рязко увеличаване на дълга се дължи и на силното повишение на разходите на редица ведомства.

Средствата са били насочени към финансиране на необходимите мерки в условията на санитарната криза, предизвикана от коронавируса. Разходите на хазната са били свързани с финансиране и на мащабната програма за изплащане на обезщетения за техническа безработица.

Освен това правителството е било принудено да отложи за по-късна дата плащането на социални вноски от компаниите, като понижение се отчита и в данъчните приходи. В резултат от тези фактори задлъжнялостта на системата за социално осигуряване е нараснала с 84,9 млрд. евро.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"