fbpx

Справяме се отлично с коронавируса, отчитат премиерът и щабът

„В България много добре се управлява прилагането на мерките за справянето с коронавируса. Така, че към момента абсолютно нищо не налага различни мерки от тези, които имаме“. Това е посочил премиерът Борисов в рамките на среща на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

Борисов е опровергал появилите се твърдения, че ще се правят КПП-та, ще се затварят градове и ще се въвеждат нови санкции за хората.

България е на 26-о място по заболеваемост на 100 000 души от населението от COVID-19 в Европа, страната ни продължава успешно да държи развитието на епидемията под контрол и не се позволява претоварване на здравната система. На национално ниво е осигурен и необходимият ресурс от предпазни средства и медикаменти за срок до 6 месеца напред, е докладвал министърът на здравеопазването.

Проф. Костадин Ангелов е добавил, че България заедно с още три страни са единствените в Европа с отрицателна тенденция от минус 6,5% по отношението на новорегистрираните случаи през последните две седмици. Докато за същия период средната тенденция в Европа е за покачване от плюс 22%. „Готовността на здравната ни система продължава да е на високо ниво“, е подчертал министърът.

Припомняме, тези дни стана ясно, че по последни данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията България се намира в най-рисковата група за разпространение на COVID-19. Директорът на центъра Андреа Амон уточнява, че има три групи – с нисък, умерен и висок риск.

Последната група са страни със силно обезпокоителни тенденции. В тях ние виждаме увеличен брой на случаите, нарастване на съотношението на хоспитализирани и остри случаи, което вероятно се дължи на това повишение. В тези страни се наблюдава и увеличение на обявените смъртни случаи. Там рискът е висок, особено за уязвимите хора„, обяснява Амон.

Днес пък бе отчетен най-голям процент на положителните проби – 5.97%, от 26 юли насам.

На срещата в МС министър-председателят е разпоредил да се възобнови практиката за предоставяне веднъж седмично на медиите на актуална информация за епидемичната ситуация у нас на брифинги с оглед и на започващите сезонни грипни и вирусни инфекции.

На първо място ни е важно здравето, на второ – да запазим икономиката да работи“, подчертава Борисов.

От своя страна финансовият министър Кирил Ананиев е докладвал, че в проектобюджета за догодина са предвидени средства за заявените в Европейската комисия бройки ваксини, както и ресурс за осигуряването на лични предпазни средства и дезинфектанти. Гарантирано е също изплащането на подкрепата от 1000 лв. на хората на първа линия в борбата с коронавируса като ще бъде удължен срокът за получаване и ще бъде разширен обхватът на медицинския и немедицинския персонал, имащи право на подкрепата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"