fbpx

КЕВР обсъди исканото ново увеличение на цената на природния газ за октомври

„Булгаргаз“ ЕАД предлага цената на природния газ от 1 октомври 2020 г. да бъде 24,84 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).
Цената на синьото гориво през септември е 22,46 лв./MWh, което означава, че исканото увеличение за октомври е с 10 %.

Припомняме, за септември цената на суровината бе вдигната с 20 процента спрямо августовската.

Комисията за енергийно и водно регулиране е обсъдила внесеното заявление на обществения доставчик. Откритото заседание е проведено дистанционно, с пряко и виртуално участие на заявителя чрез програмата за съобщения Skype. 

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов е заявил, че докладът отразява обективно информацията, свързана с образуването на цената на синьото гориво от 1 октомври 2020 г.

Потвърден е ангажиментът дружеството допълнително да представи в КЕВР информация, обхващаща периода до 30.09.2020 г. включително, за пазарните индекси на европейските газови хъбове и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за септември 2020 г.

Освен това общественият доставчик ще внесе информация и за цените на алтернативните на природния газ горива – мазут и газьол, които формират петролната компонента при ценообразуването на природния газ.

В отговор на въпрос на председателя на КЕВР относно пазарните тенденции, настъпили след внасянето на ценовото заявление на „Булгаргаз“ ЕАД на 11.09.2020 г., Николай Павлов е информирал, че е налице незначително изменение в сравнение с предложената цена за м. октомври и изрази надежда тя да бъде по-ниска.

От 5 август 2019 г., цената на природния газ вече се изчислява всеки месец и се формира по нова формула. 

Окончателното решение КЕВР ще вземе на закрито заседание на 1 октомври т.г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"