fbpx

Над 63% от хотелиерите ще намалят цените на пакетите

хотели, настаняване

63.2% от собствениците на местата за настаняване смятат да намалят цената на пакет услуги, 49.3% – на нощувката , а 51.7% запазват мнението си да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации.

Това показва проведеното през септември от НСИ месечното анкетно проучване сред управителите на местата за настаняване.

Фиг. 1. Намаляване на цената на нощувка или на пакет услуги по месеци.

Анкетата регистрира намаление на ръководителите, предприели намаляване на възнагражденията на персонала, освобождаване/съкращаване, платен или неплатен отпуск, дистанционна форма на работа и преминаване на непълно работно време.

Същевременно местата за настаняване, които са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите се увеличават с 4.7 пункта.

В краткосрочен план от 1 месец 57.4% от анкетираните предвиждат да запазят персонала си, а 38.4% от тях очакват да увеличат заетите.

Фиг. 2. Предприети действия спрямо наличния персонал по месеци.

През август 39% от управителите отчитат, че няма промяна в приходите от дейността им спрямо предходния месец, докато 34.8% посочват, че са се увеличили постъпленията.

Фиг. 3. Промяна в приходите от дейността в резултат на обявеното извънредно положение и последвалата епидемична обстановка по месеци.

В краткосрочен план (през следващия един месец) 44.1% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „до 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 34.3% от тях – „до 100%“, а 20.6% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

Фиг. 4. Възможност за обслужване на разходите за дейността със собствени средства в краткосрочен план (един месец) по месеци.

През август 36.4% от ръководителите смятат да продължат с настоящата си дейност, 35.2% от тях ще продължат да работят, макар и с намален обем, 23% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 4.2% прогнозират да я прекратят.

Фиг. 5. Очаквания за бъдещето на мястото за настаняване в краткосрочен план (един месец) по месеци.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"