fbpx

„Газпром нефт“ очаква до 40 долара за барел в края на годината

газпром

„Газпром нефт“ очаква цените на петрола да се повишат до 40 долара за барел до края на годината.

Ръководството е с положително отношение към сделката OPEC +, но има място за дебат доколко е полезна за всеки участник, се казва в обзора на инвестиционната компания Sova Capital, цитиран от ТАСС.

Дружеството очаква намалението на производство през втората половина на годината с около 15% в сравнение с нивото от април.

Пускането на някои нови находища ще бъде отложено от една до две години, а инвестиционната програма е намалена с около 30%.

От гледна точка на маркетинга на петрола и нефтопродуктите, компанията нямаше проблеми с продажбата на продуктите си, а в някои случаи дори можеше да продаде и повече от тях. Ръководството споменава за понижаване на търсенето на бензин и дизелово гориво с 30%, но засега търсенето е с около 15% по-ниско от обичайното.

Освен това компанията може да изплаща междинни дивиденти не за шест месеца, а за 9 месеца, тъй като през първото и второто тримесечие на 2020 г. много анализатори очакват компанията да претърпи загуби.

Междувременно руският президент Владимир Путин и престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал Сауд в телефонен разговор отбелязаха важността на съвместните усилия за постигане на споразумение във формат OPEC + през април и постигнаха съгласие за по-нататъшна тясна координация п между министерствата на енергетиката. Това съобщи в сряда пресслужбата на Кремъл.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"