fbpx

Германският бизнес смята, че е много далече от нормализиране на дейността

Половината от германските компании очакват бизнесът им, засегнал от коронавирусната пандемия, да се нормализира не по-рано от 2021 година.

Това е извод от проучването на Федералната асоциация на търговските и промишлени палати на Германия (DIHK), цитирано от Дайче веле.

5% от анкетираните фирми не разчитат на „връщане към нормалното“, а 12% смятат, че е твърде рано да се правят каквито и да било прогнози.

Само 17% от компаниите признават, че вече са се върнали на нивото, на което са били преди блокирането. Същият брой респонденти очакват бизнесът им да се нормализира през третото или четвъртото тримесечие на 2020 г.

Проучването на DIHK, в което участваха около 8500 компании, също показа, че повече от три четвърти от фирмите (77%) очакват спад в търговията в резултат на пандемията.

По-специално, почти половината от тях (44%) смятат, че намалението ще бъде от 10 до 50%, а всяка пета компания прогнозира още по-големи загуби. Само 5% от анкетираните фирми очакват ръст на търсенето, други 11% не очакват промени.

Според проучване на Института за германска икономика (IW), проведено на базата на анкети сред 31 големи бизнес асоциации, кризата засегна почти всички области на стопанската дейност и последиците от нея ще бъдат забележими през 2021 г. По-специално, пет асоциации, включително на автомобилната индустрия и хотелиерството, признават, че през второто тримесечие на 2020 г. оборотът им намалява с не по-малко от 50% в сравнение с миналата година.

„Ако приемем, че пикът на кризата е настъпил през второто тримесечие на 2020 г. и няма да има втора вълна от инфекции, тогава германската икономика трябва постепенно да се възстанови през следващите месеци“, заявява Майкъл Грьомлинг, експерт от IW.

Той обаче смята, че през 2020 г. „все още сме много далеч от нормализирането на бизнес дейността“.

Според оценките на IW бизнесът на много компании ще може да се върне на ниво преди кризата едва през 2022 година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"