Снимат колите без винетки, следват драконовски глоби

Снимат колите без винетки, следват драконовски глоби

Шофьорите на автомобили без винетки, са заплашени от нови мерки за контрол от 17 февруари.

Те ще бъдат санкционирани и чрез камерите на тол системата, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Камерите обхващат 10 800 км от републиканската пътна мрежа. Въпреки че след 1 март платените участъци за тежките превозни средства ще са 3115 км, камерите и по останалите трасета ще работят, но с нулева ставка.

За останалите участъци от републиканската пътна мрежа от общо 20 000 км, за които се дължи електронна винетка, контролът ще се осъществява както и досега – от 105-те мобилни екипа на Националното тол управление.

Нарушителите ще бъдат снимани и автоматично ще влизат в базата с данни. Ако в същия ден бъдат спрени от мобилните екипи на тол контрола, ще платят 70 лв. за леките коли, 125 лв. за големите автомобили между 3,5 т и 12 т и 175 лв. – за тези над 12 т.

В противен случай в края на деня ще им бъде изпратен електронен фиш по пощата за глоба. А тя е доста солена – 300 лева за леките автомобили до 3,5 тона и 1800 лв. за тежкотоварните превозни средства.

Глобата може да бъде избегната, ако в 14-дневен срок от получаване на електронния фиш, бъде платена компенсаторна такса. Тя се превежда само по банков път, като в платежното нареждане се посочва номерът на електронния фиш.

След старта на тол системата на 1 март, за камионите и автобусите над 3,5 тона, компенсаторните такси ще са от 150 лв. до 750 лв.

След старта на тол системата, ако водачът е декларирал неверни данни за масата, осите и екокатегорията на камиона или автобуса, санкцията е 2500 лв.