fbpx

Снимат колите без винетки, следват драконовски глоби

Шофьорите на автомобили без винетки, са заплашени от нови мерки за контрол от 17 февруари.

Те ще бъдат санкционирани и чрез камерите на тол системата, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Камерите обхващат 10 800 км от републиканската пътна мрежа. Въпреки че след 1 март платените участъци за тежките превозни средства ще са 3115 км, камерите и по останалите трасета ще работят, но с нулева ставка.

За останалите участъци от републиканската пътна мрежа от общо 20 000 км, за които се дължи електронна винетка, контролът ще се осъществява както и досега – от 105-те мобилни екипа на Националното тол управление.

Нарушителите ще бъдат снимани и автоматично ще влизат в базата с данни. Ако в същия ден бъдат спрени от мобилните екипи на тол контрола, ще платят 70 лв. за леките коли, 125 лв. за големите автомобили между 3,5 т и 12 т и 175 лв. – за тези над 12 т.

В противен случай в края на деня ще им бъде изпратен електронен фиш по пощата за глоба. А тя е доста солена – 300 лева за леките автомобили до 3,5 тона и 1800 лв. за тежкотоварните превозни средства.

Глобата може да бъде избегната, ако в 14-дневен срок от получаване на електронния фиш, бъде платена компенсаторна такса. Тя се превежда само по банков път, като в платежното нареждане се посочва номерът на електронния фиш.

След старта на тол системата на 1 март, за камионите и автобусите над 3,5 тона, компенсаторните такси ще са от 150 лв. до 750 лв.

След старта на тол системата, ако водачът е декларирал неверни данни за масата, осите и екокатегорията на камиона или автобуса, санкцията е 2500 лв.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"