fbpx

Най-ниската пенсия да не е под линията на бедност, поиска омбудсманът

Да се потърси правен механизъм, който да направи възможно актуализирането на най-ниската пенсия за осигурителен стаж и възраст, така че тя да не е под линията на бедност.

Това поиска омбудсманът Диана Ковачева в писмо до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и до управителя на НОИ Ивайло Иванов.

Повод за писмото на Диана Ковачева са стотиците жалби, както и петиция от 1 800 души до институцията на обществения защитник, в която граждани се оплакват именно от факта, че и с очакваното индексиране на пенсиите от юли 2020 година от 6,7 на сто, предвид ръста на цените и инфлацията, техните доходи ще бъдат под линията на бедността, а полученото увеличение, те определят като крайно недостатъчно за реално подобряване на жизнения им стандарт.

„Предвид очакванията от страна на възрастните хора към компетентните държавни институции, за предприемане на действия, които да им осигурят доходи за достойно съществуване, се обръщам към Вас с препоръката да се потърси правен механизъм, който да направи възможно актуализирането на пенсиите до нива, които да им гарантират достоен живот и да ги изведат от групата на хората, живеещи под прага на бедност, пише Ковачева.

„По данни на Националния осигурителен институт към момента размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 219, 43 лв., при линия на бедността за тази година от 348 лева.

От 1 януари 2020 г. линията на бедност ще бъде 363 лева, а от 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 250 лв.“, се посочва в становището на омбудсмана.

В заключение Ковачева изразява очакванията си към двамата министри да я информират в разумен срок за вижданията и действията, които ще предприемат за решаването на изложените проблеми.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"