fbpx

Наваксано е забавянето във фонд „Земеделие“

Фонд „Земеделие“ е изплатил на фермери и общини от селските райони близо 2,8 млрд. лв. Това съобщи изпълнителният директор Васил Грудев.  Според него няма риск от загуба на средства от Европейския фонд за развитие на селските райони.

Грудев припомни, че в средата на юли, при смяната на ръководството  на фонда, е имало сериозна опасност от загуба на средства в края на 2019 г. Затова са предприети действия, които не са били прилагани до този момент. За първи път плащанията по площните мерки от ПРСР са наредени в края на годината вместо през следващата, както е практиката досега. Изплатени са 86 млн. лв. за необлагодетелствените райони.

Над 2 млрд. лева са преведени по схемите и мерките на директните плащания.

Само в рамките на последния месец фермерите са получили над 1 млрд. лева. От тях като единно плащане на площ са преведени 635 млн. лв. на 56 524 земеделски стопани.

От началото на месеца по банковите сметки на животновъдите са постъпили над 160 млн. лв.

За първи път през декември са платени и субсидиите за райони с природни ограничения. 86 млн. лв. са получили 32 434 кандидати.

В края на ноември фондът превел и първия транш от близо 73 млн. лв. за намален акциз върху газьола. По схемите на държавните помощи през декември са платени общо още 25 млн. лв.

 По линия на пазарните мерки през 2019 г. са изплатени общо 65,5 млн. лв. По новата винарска програма са преведени 27,5 млн. лв. Пчеларите са получили 3,6 млн. лв.

По схемите на държавните помощи са платени близо 154 млн. лв. Най- голяма е подкрепата за животновъдите. В рамките на Програмата за морско дело и рибарство са предоставени над 33 млн. лв.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"