fbpx

3,5 млн. българи са избрали ваканция в страната

От януари до октомври 2019 г. близо 3,5 млн българите са избрали за ваканция страната, което е с около 6% повече от година по-рано.

Това е резултат от стимулирането на вътрешния туризъм с различни инициативи – “Естествено в България“; „Неочаквана ваканция“; популяризиране на 16 български EDEN дестинации, отчете по време на заседанието на кабинета министърът на туризма Николина Ангелкова.

Въпреки фалита на големия туроператор „Томас Кук“ и сложната международна конюнктура в бранша, за първите десет месеца на годината България има над 8,4 млн. посещения на чуждестранни туристи и повече от 3,4 млрд. евро приходи. Според Ангелкова това потвърждава възходящата тенденция в отрасъла.

Тази година е реализирана и Единната система за туристическа информация (ЕСТИ),  свързваща по защитени канали местата за настаняване с НАП, МВР, Министерството на туризма и общините. От 20 хил. места за настаняване 15 хил. вече са с активни профили, около 4 хил. са сезонни, а за останалите около 1000, които все още не са се регистрирали, е стартирала процедура по заличаване.

Общо 145 са договорите за концесии и наеми на морски плажове. През 2015 г. те са били 112.

Приходите по тези договори са близо 18 млн. лв. тази година, което е с 32% повече от 2015.

От тази година здравноосигурени граждани на Федералната република ще могат да ползват услугите на нашия здравен туризъм в болници и частни хотели, които отговарят на наредбите и изискванията в двете държави.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"