fbpx

Преференциални инвестиционни кредити предоставя фонд „Земеделие“

Кредитирането се извършва пряко от Държавен фонд „Земеделие“ при годишен лихвен процент от 3 на сто. Възможно е и чрез рефинансиране на избрана от кандидата търговска банка, която има сключен договор с Фонда при годишна лихва до 7%.

Средствата са осигурени от националния бюджет и са в размер на 40 млн. лева.

Заеми ще се отпускат за проекти в три основни направления,– животновъдство, растениевъдство и техническо обезпечаване.

Финансира се създаване и оборудване на животновъдни ферми, закупуване на чистопородни, хибридни и стокови животни, създаване и възстановяване на трайни насаждения, покупка на техника, оборудване и инвентар за селското стопанство.

Максималният срок за издължаване на кредита е до 114 месеца. Има възможност за ползване на гратисен период за главницата и  максималният срок може да достигне до 48 месеца. Възможно е и погасяване на неравномерни вноски в съответствие с характера и сезонността на очакваните приходи.

Предоставянето на кредита може да се извършва еднократно или на траншове в зависимост от нуждите на бенефициентите и инвестициите, включени в проекта.

По условията на сега действащата Кредитна схема за инвестиции в селското стопанство се предоставят само средства, които подлежат на пълно издължаване от кредитополучателите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"