fbpx

Водната инфраструктура в Перник е пробита отвсякъде

„В момента правим безумни неща, за да се разреши проблемът в Перник. Правим огромни дупки, отвсякъде тече. Положението е изключително тежко, лично аз съм много притеснен. Дори да отстраним част от авариите, веднага се появяват нови. Решението е подмяна на цялата ВиК инфраструктура”. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред Нова ТВ.

Оказва се, че проблемът в града не е само канализацията, довеждащите води, течовете или евентуалните кражби. Проблемите са в цялата система. Те започват още от водопотока, който идва от язовир „Студена”. Той е едно уникално съоръжение, което безспорно трябва да го има, но не е довършено, обясни Караниколов.

Досега винаги се е разчитало на Витоша да има 2 метра сняг и ако това не се случи, този язовир ще има проблеми, посочи още той.

Другият проблем е пречиствателната станция там. Новата станция от 1976 г. не е довършена или поне не е проектирана както трябва и сега, когато се прави прочистване на водата, се губят големи количества.

Има експерти, които проверяват възможността тази вода да не се изхвърля в реката, а да се връща в язовира и да минава през още едно пречистване. Така се надяваме да спестим около 30 литра на секунда, допълни министърът.

По думите му над половин милион лева месечно са загубите на ВиК-Перник от изтичането на питейна вода. Течовете от 90 литра в секунда, установена от институциите в последните дни, струват 18 000 лв. на месец.

Загубите по мрежата са за сметка на абонатите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"