fbpx

Инвеститорите в Япония приемат отлагането на Олимпиадата

Инвеститорите в Япония приемат отлагането на Олимпиадата. Това показва движението на Токийската фондова борса в сряда, където основните индекси се повишиха с над 8%.

Това се случва на фона на споразуменията за отлагане на игрите в Япония до лятото на 2021 г.

Според данните за търговия, публикувани на уебсайта на борсата, индексът Nikkei, отразяващ колебанията в цените на акциите на 225 водещи компании в страната, нарасна с 8,04% до 19546,63 пункта.

По-широкият индекс TOPIX, който отразява цените на акциите на всички компании от елитния първи раздел на борсата, се увеличи с 6,87% до 1424,62 пункта.

Според агенция Киодо, цитирана от ТАСС, инвеститорите в Токио изразиха удовлетворение от решението за отлагане на Олимпиадата. Това е по-подходящо за местния бизнес, отколкото отмяната на игрите.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе съобщи вчера след разговор с МОК, че олипиадата в Токио официално е отложена с една година.

Малко по-рано Канада и Австралия заявиха, че няма да изпращат спортисти в Япония през юли заради пандемията от коронавируса.

Японската валута леко отслабна, което е от полза за местните износители. Един долар се разменя срещу 111,23 – 111,24 йени.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"