fbpx

Иран призна, че украинският самолет е свален погрешка

Украинският самолет е свален по погрешка от ПВО, признаха иранските власти.

Президентът Хасан Рохани изказа съболезнования на семействата на жертвите и заяви, че ще бъдат компенсирани. Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски каза, че очаква официално извинение от Техеран.

Вчера върховният ирански лидер аятолах Али Хаменей бил информиран за трагичната грешка, довела до гибелта на 176 души на борда на украинския боинг, и веднага свикал спешно заседание на Висшия съвет за национална сигурност. На него било решено още тази сутрин да бъде съобщена истината.

Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф написа в Туитър: „Тъжен ден. Предварителните изводи от вътрешното разследване на въоръжените сили сочат: човешка грешка, допусната в кризисен период заради авантюризма на САЩ, доведе до катастрофа“.

Председателят на Върховния съд на Иран Ебрахим Раиси нареди разследването на катастрофата да бъде ускорено.

Украинската служба за сигурност (СБУ) съобщи в декларация, цитирана от Ройтерс и ТАСС, че е била потвърдена една от работните й хипотези за причините за катастрофата на самолета, а именно – работата на зенитния ракетен комплекс (ЗРК) в ръчен режим.

Първите два дни след трагедията Иран отричаше всякаква вина и наричаше предположенията за сваляне на самолета по погрешка с иранска ракета „психологическа война“ срещу страната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"