fbpx

Самолетът, който се разби в Иран, е горял във въздуха

Украинският самолет, който се разби в Иран малко след излитането си в сряда, се е сблъскал с технически проблем преди катастрофата и се е отправил обратно към летището. Това сочат резултатите от предварителното разследване, цитирани от Ройтерс и ТАСС.

Докладът на Иранската служба за гражданска авиация предоставя доказателства от свидетели на земята и в самолет, летящ на голяма височина, според който машината на Международните авиолинии на Украйна е горяла във въздуха.

„Самолетът се запали във въздуха. Според очевидци огънят се е разпрострял през фюзелажа му“, казаха от Иранската организация за гражданска авиация. Докладът също така отбелязва, че „експлозията е станала след сблъсък със земята“.

„Траекторията на самолета, който първоначално се е движел на запад от летището, предполага, че след като възникнал технически проблем, той се е обърнал“, се казва още в доклада. Отбелязва се също, че „в момента на катастрофата самолетът се е връщал на летището“.

Според доклада, екипажът не е оставил никакви съобщения за необичайни обстоятелства на полета.

Пътническият самолет Boeing 737 катастрофира малко след напускането на Техеран в сряда сутринта, всички 176 души на борда загинаха.

Иран ще предаде на Украйна „черните кутии“ на разбилия се вчера край Техеран украински самолет и останките на загиналите украинци, заяви иранският министър на транспорта Мохамад Еслами, цитиран от ДПА.

Вчера Иран отхвърли възможността да предаде „черните кутии“ на Съединените щати и на производителя на самолета, американската компания „Боинг“.

Еслами отхвърли спекулациите, че „Боинг 737“ на Украинските международни авиолинии може да е бил свален.

Украйна разглежда няколко възможни причини за самолетната катастрофа вчера в Иран, каза президентът Володимир Зеленски. В телевизионно обръщение той призова хората да не разпространяват манипулативни твърдения и конспиративни теории.

Днес, 9 януари, е ден на траур в Украйна.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"