fbpx

Кълъчдароглу притеснен за зависимостта на Турция от руския газ

Дни преди балотажа на 28 май, съперникът на Реджеп Тайип Ердоган за президентския пост в Турция изрази опасенията си, че изграждането на газов хъб в турския район Тракия ще доведе до увеличаване на енергийната зависимост от Русия, съобщават турски медии, позовавайки се на изказване на Кемал Кълъчдароглу пред телевизия Бабала, предава БТА.

Лидерът на Народнорепубликанската партия напомня мотото на основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк за енергийна независимост. „Вие губите икономическата независимост в енергетиката„, предупреждава той.

Кълъчдароглу обеща, че ако дойде на власт ще осигури транзит през Турция към Европа на източносредиземноморски газ, като по този начин осигури намаляване на цената на енергията „с до 3,5-4 цента“.

Да станем 70 процента зависими от друга държава означава да се превърнем в неин заложник„, изтъква още политикът.

„Вие продължавате да казвате: „Сключихме споразумение с Русия, тя ще създаде тук газов център. Всъщност тя ще дойде с радост и ще създаде газов център, ще увеличи зависимостта (на Турция) от 30-40 процента на 90 процента, ще ви превземе„, предупреждава Кълъчдароглу, обръщайки се към сегашните управляващи.

Припомня се, че Русия е най-големият вносител на газ в Турция, като доставя в страната около три пъти повече синьо гориво от останалите доставчици, сред които Азербайджан, Иран, а също Катар, САЩ, Нигерия и Алжир, откъдето Турция получава втечнен газ.

Идеята за създаване на газов център в Турция за доставки на газ към Европа бе предложена от руския президент Владимир Путин през октомври миналата година, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган я подкрепи. В края на миналата година турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез каза, че се планира проектът за създаване на енергиен център на територията на Турция да бъде осъществен в срок до една година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"