fbpx

Всеки алгоритъм – под човешки контрол, призовава Еврокомисията

В един бързо променящ се свят трябва да продължим да даваме защита, като същевременно възнаграждаваме представянето. Тази работа е особено предизвикателна в нови сектори, където технологията коренно променя правилата на играта, изтъква председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в речта си пред Конгреса на Европейската конфедерация на профсъюзите.

Тя обръща внимание на огромните скокове в изкуствения интелект, които наблюдаваме само през последната година.

По думите на председателя на ЕК AI може значително да подобри производителността на компаниите навсякъде, но от друга страна редица компании използват AI, за да „наемат и уволняват“ своите служители. Приблизително една четвърт от европейските компании планират да използват AI инструменти, за да поддържат своите процеси по набиране на персонал, като същите инструменти могат да се използват и за автоматизирани уволнения, обръща внимание фон дер Лайен.

Всеки алгоритъм е проектиран от програмист. Този човек има история и пристрастия. Така че нито един от алгоритмите не е свободен от пристрастия. Затова трябва да сме много ясни: никой не трябва да бъде уволняван заради алгоритъм. Това не може да стане. Имаме нужда от правила. Следователно отговорът на предизвикателствата, които поставя ИИ, е преди всичко принцип. Този принцип се нарича „човешкият контрол“. Това трябва да е нашият основен принцип за всичко“, заявява още председателят на ЕК.

Тя припомня, че в предложението си относно работата на платформте, ЕК предлага нов набор от правила за използването на автоматизирани системи за управление на работниците на платформата. Това означава, че автоматизираните решения трябва да се проверяват от хора.

Но алгоритмите все повече оформят работата извън трудовите платформи, отбелязва фон дер Лайен и изтъква, че ЕК следи много внимателно потенциалната необходимост от регулиране на използването на алгоритми в по-широкия свят на труда.

Тя припомня изработения Закон за изкуствения интелект, който задава ясни правила за високорискови приложения на AI, така че компаниите и програмистите да могат да продължат да напредват и да се подобряват, но гражданите и техните права винаги са защитени. Това е минимумът, който трябва да направим, посочва още председателят на ЕК.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"