fbpx

Политическата активност на акционерите трови живота на големите компании

Политическите активисти се включват все по-често в управлението на големите компании, като се намесват по време на общите събрания на дружествата, котирани на борсата, по дискусионни въпроси като климата или правото на аборт, изтъква коментар на RFI*.

В Европа борците за спешни мерки срещу климатичните промени са в челните редици. Тези дни в Лондон прекъснаха събранието на петролната компания Shell. Те също ще присъстват на общото събрание на TotalEnergies. Тези широко отразявани в медиите демонстрации са само видимата част на тяхната дейност. Ставайки собственици на част от компанията, тези акционери активисти могат да внасят проекторешения, които да бъдат подложени на гласуване от общите събрания. На събранията проведени през пролетта се вижда, че тази практика се разраства. Наред с климата, равенството между половете и високите заплати на шефовете са най-често обсъжданите теми в Европа.

В САЩ въпросът за правото на аборт се превърна в основна тема на активистите през тази година

Около тридесет компании са приели резолюции, свързани с абортите, на техните общи събрания през 2023 г. Абсолютен рекорд. Въпросът разделя американското общество, откакто Върховният съд премахна правото на аборт на федерално ниво през юни 2022 година. Така много големи компании се ангажираха да улеснят процедурите за своите служителки, които не могат да прибягнат до аборт в щата си по местоживеене. Тази политика изправя косите ултраконсерваторите. Затова те поискаха да привлекат акционери активисти, за да се опитат да оспорят тези фактически позиции, благоприятстващи абортите.

Прогресивните, напротив, смятат, че някои компании не правят достатъчно, за да защитят това право на жените. Change Finance, акционер, ангажиран с насърчаването на социална отговорност на предприятията, внесе резолюции в този смисъл на събранието на American Express и други регистрирани на борсата компании, като ги настоява да защитят поверителността на личните данни на жените. Тъй като в щати, където абортите са забранени, компаниите може да са склонни да предадат данните на своите служителки, които са заобиколили забраната.

Американските компании също трябва да бъдат отговорни по въпросите на разнообразието или притежаването на оръжие

Mastercard е в полезрението на привържениците на притежаването на оръжие. Причината е, че компанията е изразила съгласие да предоставя информация за закупуването на оръжие, каквото е изискването на американския закон. Консерваторите обикновено смятат, че компаниите трябва да запазват неутралитет по тези въпроси.

Акционерите активисти предприемат атаки и срещу климатичната политика на компаниите, като те поставят под въпрос ефективността на предприетите усилия за декарбонизация. Със своите резолюции те се надяват, според един от техните представители, да „върнат компаниите към разума“.

Работи ли това?

В Съединените щати през 2022 г. само 12% от резолюциите за социалната отговорност са били приети. Към днешна дата повечето от резолюциите относно абортите, внесени през 2023 г., са отхвърлени. Но активистите не се обезсърчават. Това е дългосрочна борба, която те внасят вътре във фирмите.

От гледна точка на компаниите, това включване на политически въпроси представлява преди всичко ограничение на дейността. Те трябва да работят върху разработването на резолюциите, да отделят време и пари по теми, които те смятат, че нямат отношение към техния бизнес и печалби. Ето защо се опитват да отхвърлят тези резолюции, но в Съединените щати Комисията по ценните книжа и борсите, често ги принуждава да направят стъпка назад и да ги включат в дневния ред. Спешни въпроси, които не винаги се разглеждат от държавните органи или отговорите на тях не удовлетворяват гражданите, изникват отново в центъра на живота на големите компании.

* Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"