fbpx

Коментари на саудитски министър вдигнаха цените на петрола

Цените на петрола се повишиха, след като данните показаха, че запасите и доставките на гориво в САЩ се свиват, както и след предупреждение от саудитския министър на енергетиката към спекулантите, което повиши перспективата за по-нататъшни съкращения на добива от ОПЕК+, информира Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent се повишиха с 88 цента, или 1,2%, до 77,72 долара за барел, докато американският западнотексаски суров петрол (WTI) поскъпна с 98 цента, или 1,3%, до 73,89 долара за барел.

Припомняме, министърът на енергетиката на Саудитска Арабия заяви в остър коментар, че късите продавачи – тези, които залагат, че цените ще паднат – трябва да „внимават“. Някои инвеститори възприеха това като сигнал, че Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците, включително Русия, обединени в ОПЕК+, може да обмислят по-нататъшни съкращения на добива на среща на 4 юни.

Цените на петрола се търгуват нагоре… подкрепени от последното предупреждение към късите търговци от Саудитска Арабия. Но ако опитът досега е нещо, което трябва да се вземе предвид, търговците може да се изкушат да обявят, че той блъфира“, коментира пазарният анализатор на OANDA Крейг Ерлам, цитиран от Ройтерс.

Също така повишаването на цените на петролае провокирано и от индустриалните данни, които показаха, че запасите от суров петрол и горива в САЩ са намалели рязко – с около 6,8 милиона барела миналата седмица, според пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт (API). Запасите от бензин спаднаха с около 6,4 милиона.

Ако данните от Администрацията за енергийна информация (EIA), които трябва да бъдат публикувани в сряда, потвърдят тези цифри, запасите от бензин в САЩ ще отбележат намаление за трета поредна седмица до най-ниските си нива преди Деня на паметта от 2014 г.

Денят на паметта в Съединените щати тази година на 29 май и традиционно бележи началото на пиковите летни пътувания в САЩ и по-високото търсене на гориво.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"