fbpx

ЕС наказа с високи мита китайски дъмпингов внос

джанти китай мита

Европейският съюз наложи мита в размер до 66,4% за стоманени джанти, произведени в Китай, като мярката е насочена към производителите Zhejiang Jingu Co. и Xingmin Intelligent Transportation Systems Co, съобщава Блумбърг.

Митата са наказателна мярка срещу китайските износители, поради подозрението, че те ги търгуват в ЕС на дъмпингови цени. Продукцията е широкогамна и е за всякакви превозни средства – автомобили, трактори, ремаркета.

В съобщение на Европейската комисия се посочва, че въпросният дъмпингов внос причинява сериозни щети на производителите на стоманени джанти, базирани в ЕС.

Налозите, които следва да влязат в сила в петък – 11 октомври, ще продължат шест месеца и могат да бъдат удължени с пет години.

В ЕС има 11 производители на стоманени джанти според комисията, която предприе необичайната стъпка, отказвайки да ги идентифицира, тъй като те са поискаха анонимност „поради страх от възмездни мерки от страна на някои свои клиенти“, коментираха от Комисията.

Делът на китайски износ на стоманени джанти за ЕС е достигнал 5.3 %, което е удвояване спрямо 2015 година.

Отделно от новите мита, комисията заплаши, че ще запази обтегнатите отношения с Китай и по повод търговията със стомана, започвайки разследване дали китайските производители на горещовалцовани листове и намотки от неръждаема стомана получават държавна помощ, нарушаваща пазара.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"