fbpx

60:0 да стане мярката в подкрепа на бизнеса, настояват работодатели

Всички работодатели са категорични, че мярката трябва да се коригира. От БСК настояват 60% от заплатата да е държавното участие, а 0 – на бизнеса.

Асоциацията на индустриалния капитал в България – също толкова. От КРИБ са за 60 на 15, защото те искат да има и самоучастие на предприятието.

Това съобщи Васил Велев, председател на АИКБ пред Нова телевизия.

Според него в момента мярката има малък обхват и води до увеличаване на безработицата.

0.97% от фирмите, които могат да се възползват от тази възможност за подкрепа, са го направили към днешна дата. Платени са 12 млн. лв. от общ бюджет 1 млрд. лева. Става дума за под 2% от работещите.

По данни на Велев прекратените трудови договори само за един месец са 176 000. След като се извадят новоназначените, остават 106 000 души, които са загубили работата си.

При тази ситуация безработните ще бъдат много повече. Ако не се промени мярката, възможно е да достигнат и 500 000 или над 10% безработица. Това сочат и различните социологически проучвания. Според „Алфа Рисърч“ най-неодобряваната мярка е именно 60 на 40, категоричен е Васил Велев.

 „Бизнесът прави уйдурми, за да се напасне на схемата – работи се например официално на половин ден, но всъщност е на цял и не се прилагат правилата, както трябва. Ние караме хората да ги нарушават, вместо правилата да се направят такива, каквито са в цял свят. Няма държава, в която неработещ човек да получава 100% доход“, обобщи ситуацията председателят на АИКБ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"