fbpx

Саудитска Арабия свива още добива на петрол в подкрепа на пазара

Цените на петрола се повишиха във вторник след неочаквано съобщение от Саудитска Арабия за по-голямо съкращаване на производството през юни в опит да се намали излишъкът в света.

Той се увеличи значително, тъй като търсенето на гориво спадна заради пандемията на коронавирус.

Фючърсите за суров петрол Brent се повишиха с 0,37% до 29,74 долара, а по-рано достигнаха максимум от 30,11 долара за барел, съобщи Ройтерс.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 1% до 24.38 долара, по-рано докоснаха максимум от 24.77 долара за барел.

Саудитска Арабия обяви преди ден, че през юни че ще намали производството с още 1 милион барела на ден, свивайки общото производство до 7,5 милиона барела, което е почти 40% по-малко в сравнение с април.

„Това намаление на производството подтикна останалите членове на ОПЕК + да се съобразят и дори да предложат допълнителни доброволни понижения, които би трябвало да ускорят балансирането на световните петролни пазари“, отбеляза Стивън Инес, главен световен пазарен стратег на AxiCorp.

Обединените арабски емирства и Кувейт обещаха да намалят добива с още 180 000 барела на ден.

Казахстан пък задължи производителите на големи и средни петролни находища, включително Тенгиз и Кашаган, да намалят добива на нефт с около 22% в периода май-юни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"