fbpx

Предоговарят наеми в молове, празни магазини в центъра на София

магазин за дрехи, наеми, софийски молове

Затваряне на моловете заради карантината по време на коронавирусната епидемия постави наемателите и наемодателите в затруднено положение.

Въпреки че мерките се разхабват, моловете все още няма да бъдат отворени с отпадане на извънредното положение на 13 май.

Това провокира да започне предоговаряне на наемите, показва анализ на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

„Макар исканията на наемателите често да са сходни, подходът от страната на търговските центрове спрямо тях е различен. Това е процес който тече в почти всички европейски страни, където няма специфично законодателство, което да регулира отношенията между наемодатели и наематели по време на пандемия“, коментира Иван Граматиков, мениджър „Търговски площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Наемателите с помещения на търговски улици, също очакват предоговаряне на условията, но там по-често собствеността не е на професионални наемодатели, както в търговските центрове. Трябва да се водят преговори с множество физически лица, което допълнително затруднява постигането на консенсус.

Увеличаващият се брой изпразнени помещения в централната градска част на столицата показва, че има собственици, които не проявяват гъвкавост и отказват да отговорят на исканията на наемателите си.

Според данните на Cushman & Wakefield Forton още един фактор за предсрочно напускане на обектите по улиците са по-кратките срокове на наемните договори.

Началото на 2020-а започна с по-малък брой откривания на нови магазини в търговските центрове. След година с висока наемна активност, която повиши нивата на заетост в софийските молове до 95%, сега очакванията са с обратен знак – делът на незаетите площи през 2020 г. да се увеличи, а възстановяването да е през 2021 г.

Търговците в секторите на спортните стоки, здраве и красота, мода и обувки се фокусираха върху своите онлайн магазини, опитвайки се да компенсират затруднените физически продажби.

Доставките на храна също нарастват, тъй като ресторантите, кафенетата и баровете бяха затворени.

Макар и със сериозен ръст, поръчките онлайн не могат обаче да компенсират загубите от затварянето на физическите обекти.

Секторът на търговията се очертава като един от най-засегнатите от икономическия спад, наемите неизбежно ще бъдат подложени на натиск в следващите тримесечия, очакват от Cushman & Wakefield Forton.

В началото на 2020 г. наемът за обект от 100-150 кв.м с първокласна локация в търговски център в София беше около 40 евро/кв. м и около 58 евро/кв. м на главна търговска улица. В Пловдив, Варна и Бургас съответните нива бяха около 30 евро/кв. м, 32 евро/кв. м и 26 евро/кв. метра.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"