fbpx

Висока активност на пазара на индустриални площи

Пазарът на индустриални имоти отбелязва висока наемна активност и значителен обем площи в строеж през третото тримесечие.

Завършените за собствено ползване и наетите логистични площи за периода са 32 456 кв. м, което е значително над средните стойности за юли – септември през последните 10 години.

Активността на пазара бе подкрепена от завършването на фази от два големи логистични проекта – Индустриален парк София Изток и Логистичен център Транскапитал, както и от разрастването на компании от сферата на търговията на дребно и дистрибуцията. В ход е строежът на 241 426 кв. м в София.

„Секторите, в които се отчита растеж – бързооборотни стоки, мебели и стоки за дома, както и онлайн търговията са основните двигатели на търсенето на логистични площи. Въпреки че през последните тримесечия бяха сключени няколко по-значителни сделки за наем, на пазара продължава да доминира строителството на проекти за собствено ползване или по поръчка (build-to-suitе). Това води и до активно търсене на строителни терени за строеж на производствени и складови площи в покрайнините на София и в развиващите се индустриални зони“, обобщава Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

Стабилното търсене поддържа устойчиви офертните наемни цени на модерни складови площи в София – около 4.2-4.4 евро/кв. м за малки и средно големи проекти. При по-големите квадратури, над 10 000 кв. м, офертните нива са под 4 евро/кв. м.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"