fbpx

Наредбата за дървата няма да подобри въздуха, категорични са еколози

Екологично сдружение За Земята публикува критична позиция по повод приетата и влязла в сила на 7 октомври 2019 г. Наредба за изискванията и контрола върху дървесината, която се използва за битово отоплениe.

Нормативният акт е една от основните мерки, предприети от правителството за намаляване на замърсяването на въздуха в отговор на решението на Европейския съд от април 2017.

С нея Министерство на земеделието, храните и горите определя, че на територията на общини с наднормено замърсяване с фини прахови частици домакинствата ще имат право да горят само дървесина с абсолютна влажност до 30%, която не е боядисвана, обработвана с лакове.

Според екологичната организация За Земята в Наредбата не е създаден стандарт за дървесината, който да бъде задължителен за производителите и търговците, а са въведени лобистки разводнени изисквания като цялата отговорност е прехвърлена върху гражданите.

Друг проблем е, че трябва да се контролират десетки хиляди потребители, вместо няколко стотин производителя и търговци.

Контролът за спазване на изискванията всъщност ще е невъзможен, тъй като властите нямат право да влизат в домовете, за да  докажат изгарянето дървесина, която не отговаря на изискванията.

Освен това контролните органи не са ясно определени и не са разписани функциите им.

В момента в София хората могат да си купят мокри дърва и дори стара използвана дограма от борси за дърва и въглища без проблем, а институциите нехаят. В България не само ще продължим да дишаме замърсен въздух и ще понасяме здравните последици от това, но ще трябва да платим и глобите заради едно правителство, в което интересите на отделни министерства и лобита са над тези на обществото”, добавят от За Земята.

От организацията припомнят, че прилагането на изисквания към качеството на дървесината за отопление е втората мярка с най-голям принос за намаляване на емисиите на ФПЧ, определена в Националната програма за качество на въздуха, приета от Министерски съвет през 2019 г.

Над 76%  от хората, ползващи твърди горива за отопление, са на дърва и едва 14-15% на въглища.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"