fbpx

Апартаменти и стаи за гости са обявяват при кмета

Достатъчно е лицата, които желаят да предоставят настаняване в апартаменти или стаи за гости, да заявят това пред кмета на общината по местонахождение на обекта.

Отпадат минималните изисквания за образование, професионална квалификация и стаж за персонала на хотели, заведения за хранене и развлечения. Остават изисквания само за управителите на обектите.

Това предвижда Наредба за категоризиране на местата за настаняване, заведения за хранене и развлечения, приета днес от Министерския съвет.

Отпада категоризацията на стаи и апартаменти за гости и се въвежда облекчен режим на регистрация от кметовете на общини. Това е въведено със Закона за държавния бюджет на България за 2020 г.

Съгласно чл. 113, ал. 2, от Закона за туризма, в сила от 01.01.2020 г., хотелиерство в стаи за гости, апартаменти за гости и къщи за гости може да извършва и лице, което не е търговец по смисъла на Търговския закон.

В тези случаи, ако не са категоризирани, тези места се регистрират при реда на приетата наредба.

След приемането й отпаднат редица прекомерно детайлизирани изисквания спрямо обзавеждането и оборудването.

Заявителят ще предоставя на категоризиращия орган единствено данни за наименованието на фирмата и неговия ЕИК. Всички други данни, необходими за категоризацията, се събират служебно.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"