fbpx

ОПЕК и Русия отлагат срещата за свиване на производството на петрол

Това се случва на фона на спора между Москва и Рияд за това кой е виновен за спада на цените на петрола, казаха източници пред Ройтерс.

Срещата беше отложена, въпреки натиска на президента на САЩ Доналд Тръмп върху Организацията на страните износителки на петрол и групата на техните съюзници, известна като OPEC +, за спешна стабилизация на световните пазари на петрол.

OPEC + работи върху безпрецедентно намаляване на производството на петрол, равняващо се на приблизително 10% от глобалното предлагане или 10 милиона барела на ден. Групата очаква други производители, включително САЩ, да се присъединят към нея.

Цените на петрола достигнаха 18-годишно дъно на 30 март поради спад в търсенето, причинено от ограниченията заради коронавирусната епидемия. Влияние оказва и неспособността на ОПЕК и други производители, водени от Русия, да удължат сделката за ограничаване на производството, която изтече на 31 март.

Вашингтон, обаче, все още не се ангажира да обедини усилията си за ограничаване на добива, а руският президент Владимир Путин в петък обвини за срива на цените Саудитска Арабия, което предизвика остра реакция от Рияд в събота.

„Руският министър на енергетиката беше първият, който заяви пред медиите, че всички участващи държави са освободени от задълженията си от 1 април, което доведе до решение на страните да увеличат производството“, заяви министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Салман.

Путин, говорейки на видеоконференция с правителството и ръководителите на големи руски петролни компании в петък, заяви, че първата причина за спада на цените на петрола е влиянието на коронавируса върху търсенето.

„Втората причина за срива в цените е оттеглянето на нашите партньори от Саудитска Арабия от сделката OPEC +, тяхното засилено производство и информацията за готовността на нашите саудитски партньори да предоставят дори намаления на цените“, каза още Путин.

Три източника от ОПЕК, които поискали да не бъдат посочени, заявили, че вероятно спешната виртуална среща, насрочена за понеделник, ще бъде отложена до 8 или 9 април, за да се даде на участниците повече време за преговори.

По-късно източниците се опитали да изгладят въздействието на спора между Рияд и Москва, като заявили, че атмосферата все още е положителна, въпреки че няма нито проект на споразумение, нито споразумение за такива подробности, като нивото, на което могат да бъдат прекъснати доставките.

Първият проблем е, че трябва да намалим производството от сегашното ниво, а не да се връщаме към нивото, което беше преди кризата, казал един източник от ОПЕК.

Вторият проблем са американците, които трябва да изиграят своята роля.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"