fbpx

С недостиг на хотелски персонал Банско се готви за новия сезон

Остър дефицит на кадри мъчи хотелите в навечерието на зимния сезон в Банско, съобщава БНТ.

Заради липса на желаещи да работят в сферата на услугите, по-малко от месец преди старта на сезона, хотелите трудно попълват екипите си, като за поредна година търсят кадри от трети страни.

Основно заради ниското заплащане липсват желаещи да започнат работа, а хотелиери са принудени да наемат хора от Украйна, Молдова и Русия за запълване на петте хиляди работни места, които всяка година се откриват в сферата на туризма в Банско.

Това обаче има и своите сериозни проблеми – чуждите кадри идват първо неподготвени, а второ не говорят български, което също ни създава големи трудности, коментира Димитър Илиев, управител на ваканционен комплекс в Банско.

Освен това, разказва Илиев – максимумът, за който можем да ги наемем е 3 месеца, така че ние ги наемаме, от тях губим един месец за обучение да ги обучим горе-долу да свикнат, това, което искаме да бъдат и остават около 60 дни, в които да работят пълноценно.

От анкетата на БНТ става ясно, че подобни проблеми не стоят пред част от ресторантьорите, които успяват да задържат целогодишно български персонал, чийто семейства живеят в Банско.

Иначе, хотелиерите и ресторантьорите очакват тази година туристите основно да са от съседни балкански държави и Израел. Надяват се сезонът да бъде по-добър от миналогодишния.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"