fbpx

Прокуратурата пусна подслушвани разговори на президента Радев

Прокуратурата официално разпространи аудио записи, направени със СРС, в част от които се предполага, че участва и президентът Румен Радев. Подслушването е в рамките на разследване на началника на ВВС ген. Цанко Стойков.

От прокуратурата са на мнение, че чутото е основание да се предположи, че има данни за извършено от президента престъпление.

Анализатори коментираха вече, че това е безпрецедентен акт на държавното обвинение и е първият случай в най-новата история на България, в който прокуратурата официално изказва подозрения за извършено престъпление от държавен глава.

Други са на мнение, че ако това е законно използване на СРС, имащо съдийско разрешение, няма проблем да бъде разпространено, пише „Дневник“.

Разговорите са от април месец 2019 година и засягат провелата се и приключила проверка на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за конфликт на интереси, водена срещу президента Румен Радев за времето му, когато е бил начело на ВВС.

Тя проверява съмнения във връзка с назначаване на Десислава Генчева в момента вече Радева като съпруга на държавния глава на два щата, въпреки че вторият такъв – PR на ВВС, по правилник трябва да се заема от военизирано, а не от цивилно лице, каквато е тя.

Припомняме, проверката на КПКОНПИ приключи, без да се установи конфликти на интереси. Сега прокуратурата твърди, че става въпрос са укрити документи, които са възпрепятствали въпросната проверка.

Именно това е досъдебното производство, в момента прекратено заради имунитета на Радев, заради което главният прокурор Гешев отправи вчера искането си за тълкуване от Конституционния съд на чл. 103 от Конституцията, свързан с имунитета и възможностите за разследване на държавния глава.

По-рано днес президентът Радев заяви, че няма представа защо Гешев прави това и го призова да оповести мотивите си. „Аз съм убеден, че не съм извършил нищо нередно“, подчерта държавният глава.

Тази вечер от Дондуков 2 обявиха лаконично, че „няма как да коментират съдържанието на записи, направени чрез СРС и разпространени от прокуратурата, нито да потвърдят твърденията за естеството на разговорите, тяхната автентичност и достоверност“.

СРС-тата бяха пуснати, докато Радев бе в Разград за честването на 142-годишнината от освобождението на града.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"