fbpx

Вотът на недоверие към правителството не мина

Народното събрание отхвърли вота на недоверие към правителството, внесен от социалистите заради провал в политиката на околната среда и водите.

ДПС подкрепи БСП с аргумента, „че е убедено във вредата, която управляващото мнозинство нанася на демокрацията, на живота и здравето на всички български граждани. Така „за“ гласуваха 102 депутати. За да мине вотът са необходими 121 гласа.

124 от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Атака“ гласуваха „против“. 9 от общо 12 представители на „Воля“ се въздържаха и така четвъртият вот към правителството на Борисов беше отхвърлен.

При внасянето на вота БСП се мотивираха , че половин милион българи са на воден режим, а има сериозна опасност това число да расте.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова предложи като алтернатива цялостна визия за развитие на зелена икономика, зелени градове и конкретни мерки във всяка от трите области – замърсения въздух, боклуците и решаването на проблема с управлението на водните ресурси на България.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви след гласуването: „С фиаско за опозицията приключи поредният вот на недоверие. Защото основната ви цел беше да извлечете политически дивидент от кризата в Перник.“

В декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова определи ситуацията в държавата като „полиорганна недостатъчност“ и нарече управлението на ГЕРБ репресивно.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"