fbpx

Прокуратурата спира контактите си с президентството

Главният прокурор спира контактите с президентската институция.

На сайта на прокуратурата днес е публикувано съобщението, че „с оглед стриктното спазване на принципа за разделение на властите, главният прокурор на Република България Иван Гешев заявява, че Прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена кореспонденция, до произнасяне на Конституционния съд по дело №1/2020 г. за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България.

Мотив за това решение е и необходимостта да се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията.

Прокуратурата вчера разпространи аудио записи, направени със СРС, в част от които се предполага, че участва и президентът Румен Радев. Подслушването е в рамките на разследване на началника на ВВС ген. Цанко Стойков.

Разговорите са от април 2019 година и засягат провелата се проверка на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за конфликт на интереси, водена срещу президента Румен Радев за времето, когато е бил начело на ВВС.

Тя проверява съмнения във връзка с назначаване на Десислава Генчева, в момента вече Радева като съпруга на държавния глава, на два щата, въпреки че вторият такъв – PR на ВВС, по правилник трябва да се заема от военизирано, а не от цивилно лице, каквато е тя.

От прокуратурата са на мнение, че чутото е основание да се предположи, че има данни за извършено от президента престъпление.

По-рано Иван Гешев изпрати искане за тълкуване на чл. 103 от Конституцията на въпроси, свързани с имунитета и възможностите за разследване на президента и вицепрезидента.

Според член 103 на Конституцията – президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"