fbpx

Разкрити са драстични случаи на източване на НОИ чрез фалшиви пенсии

По време на придобиване на висше образование в редовна форма на обучение по специалност “медицина“ лице е работило като рентгенов лаборант – професия, за която няма правоспособност.

Поради липса на достатъчен стаж за пенсиониране при по-благоприятните условия на първа или втора категория труд жени са “работили“ на 16-годишна възраст като леяри и миньори под земята.

Жена, чиято трудова дейност в по-голямата си част е като учител, изведнъж представя документ, че е работила в мина под земята и в резултат е пенсионирана при условията на първа категория труд. Същото лице погасява наведнъж установения от ТП на НОИ – Пловдив начет от 100 000 лева.

Това са само част от драстичните случаите за измама на НОИ, описани в третия брой на информационния бюлетин на Института за 2020 г., който вече е достъпен на интернет страницата.

В него е описана още една прелюбопина история. В зората на пенсионната реформа от 1999-2000 г. бивша служителка на НОИ „зарибява“ граждани, част от тях посетили приемните. С други се среща в близко кафене, с „професионална загриженост”, че ще им помогне в отпускането на пенсиите, за което само трябва да платят определена сума за закупуване на недостигащ стаж.

Паяжината се разраства с предаване на информация от уста на уста за тази възможност за „пенсиониране”, желаещите се множат, за да се стигне до суми от 32 000 лева за „закупуване“ на недостигащ стаж и ескалация до размерите на индустрия. Служителката напуска системата на НОИ през 2009 г., но разширява дейността си, легитимирана като консултантска фирма.

През 2018 г. и 2019 г. зачестяват оплакванията от граждани за суми, които са платили на въпросната консултантска фирма, вариращи от 5000 до 32 000 лева, за отпускане на пенсия.

Подадени са и сигнали в прокуратурата. Бившата служителка – собственик и управител на консултантската фирма, нейният съпруг и дъщеря ѝ вече имат обвинения. При обиск са иззети почти 200 досиета, формуляри и документи за стаж, печати на осигурители, кашон с трудови книжки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"