fbpx

Отнемат разрешително на мандра заради замърсяване на водите край с. Маноле

Заради нарушения на Закона за водите, условията в издаденото разрешително и замърсяването на р. Черна при с. Маноле Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив започна процедура по отнемане на разрешително за заустване на отпадъчни води на млекопреработващото предприятие.

За по-малко от 2 месеца постъпиха множество сигнали за замърсяване на р. Черна при село Маноле, област Пловдив, съобщиха от екоминистерството.

От 3 март тази година досега са извършени 5 проверки и три пъти са взимани проби.

Анализът е установил незаконно заустване на непречистени отпадъчни води от предприятието, собственост на „Млечни продукти” ООД.

Превишени са емисионните ограничения, определени в разрешителното за отпадъчните води от предприятието в р. Черна.

Има замърсява на реката по биогени (азотни и фосфорни показатели), когато предприятието извършва производствена дейност.

В ход са две административно-наказателни процедури. РИОСВ – Пловдив е издала наказателни постановления на дружеството и през 2017 г. и 2018 г. за съответно 4000 и 5000 лева.

Дадено е предписание за реконструкция на пречиствателното съоръжение на обекта с изграждане на второ стъпало за пречистване.

Освен това, РИОСВ – Пловдив е сезирала Областна дирекция „Безопасност на храните“ за освобождаване на суроватка като остатъчен продукт от производствения процес в околната следа.

Пловдивската екоинспекция ще уведоми прокуратурата за замърсяването на р. Черна.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"