fbpx

Без маски на открито, разрешават разходки в паркове и планини

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която отменя задължителното носене на маски и други предпазни средства на открити обществени места.

В заповедта се посочва „Всички лица, които се намират на открити обществени места  в т.ч. паркове, улици, автобусни спирки) са длъжни да спазват изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, като при необходимост от контакт с други лица да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата“.

С друга заповед, отново от днес, министърът възлага на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения на гражданите във всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места на територията на общините.

Няма да се използва градски транспорт, лифтове, все още са забранени посещения на хижи и туристически обекти.

От 3 май, неделя, се отваря за разходки парк „Витоша“. Екипите на Столична община и Общинска полиция ще организират движението и паркирането на автомобили от „Драгалевци“ до Морените и от „Бояна“ до Златните мостове, Ветровала и Офелиите.

Между 11 и 14 ч. тези пътища ще се затварят за автомобили. На паркинга на хижа „Алеко“ ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.

При разходка в планината трябва да се спазва дистанция от минимум 2,5 м между хората.

Хижите на Витоша остават затворени. Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи.

Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"