fbpx

Мениджърите на фондове виждат риск в свалянето на лихвите

forum sofiya inovativni softuerni resheniya

Разговорите, че Федералният резерв ще продължи да намалява лихвените проценти след среща тази седмица, принуждава някои мениджъри на облигационни фондове да инвестират в различни активи – от краткосрочни съкровищни ​​сметки до половин погасени 15-годишни жилищни ипотеки, съобщева Ройтерс.

Вървят даже залагания, че краткосрочните лихви в САЩ отново ще се върнат на почти нула за първи път след финансовата криза през 2008 г.

Пазарът вече оценява на 93,5% вероятността краткосрочните ставки на Фед да паднат с най-малко 0,25% по време на среща на 30 октомври. Вероятността за подобен спад в края на септември е била едва 64,1%.

Въпреки това, мениджърите на фондове и анализаторите на компаниите, включително First Pacific Advisors, Columbia Threadneedle и Brandywine Global, смятат, че пазарът все още подценява възможността Фед да продължи да намалява лихвите през следващата година, ефективно връщайки краткосрочните лихви до нивото, на което са били в началото на увеличението през 2015 г.

„Вярваме, че предупредителният спад на Фед продължава и пазарът не очаква подобен сценарий и поставя меко кацане за следващата година,“ каза Едуард Ал Хусейни, старши анализатор по интереси и валута в Columbia Threadneedle.

Според него в резултат на това по-привлекателни стават краткосрочните облигации, до две години, както и доларовите облигации на развиващите се пазари.

Вероятните опити на Фед да изравнят кривата на доходност, докато продължават да намаляват процентите, също правят краткосрочния високодоходен дълг привлекателен, заяви Гари Хърбърт, ръководител на глобалното кредитиране на Brandywine Global, 75-милиардна компания, собственост на Legg Mason.

„Вероятността за рецесия е по-голяма, отколкото сме мислили в началото на тази година, и може би ще се наложи Фед да се върне по-значително към нестандартните парични политики, като количественото облекчаване“, каза той, който купува корпоративни облигации с инвестиционен клас с матуритет около 3 години. Той се фокусира върху компании като Boeing Co и General Electric Co, които имат добър баланс, но срещат трудности поради проблеми като преструктуриране и забрана за полети на 737 MAX.

„Дори и рейтингът им да бъде понижен, те ще могат да изложат този дълг за продажба, за да създадат по-добра ликвидност“, поддържайки баланса силен, каза Хърбърт.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"