fbpx

Русия е готова да намали добива на петрол с 2 млн. барела дневно

Русия е готова да намали производството на петрол в рамките на сделката OPEC + с около 2 милиона барела на ден. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на два източника, близки до правителството.

В четвъртък участниците в групата OPEC + ще проведат  видеоконференция, за да обсъдят бъдещата сделка.

„Технически е възможно 2 милиона барела, или около 20% от производството“, казал единият източник. Вторият потвърдил, че 2 милиона барела е максималното ниво на намаление за Руската федерация. Руския произвеждаше 11,3 милиона барела на ден през март.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в сряда, че американските петролни компании вече са намалили производството и че той има много възможности, ако Саудитска Арабия и Русия не успеят да постигнат споразумение за намаляване на производството.

„Слушайте, ние вече режем“, каза Тръмп пред репортери, отговаряйки на въпроса дали САЩ ще обмислят възможността за координирано намаляване на производството.

През изминалата седмица беше постигнат голям напредък и ще бъде интересно да се види какво идва от срещата на ОПЕК, добави той.

В резултат на намаленото търсене на петрол заради ограниченията, въведени при пандемията, цените буквално се сринаха. Предишното споразумение за ограничаване на добива между страните производителки обаче изтече в края на март.

До този момент Русия и Саудитска Арабия не успяваха да постигнат съгласие с колко да намалят производството. Очаква се това да се промени днес.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"