fbpx

Руската икономика се забавя, обяви Световната банка

руска световна икономика

Руската икономика ще се забави до 1% през 2019 г. Миналата година тя постигна шестгодишен връх от 2,3% ръст. Това сочи доклад на Световната банка за икономиките на Европа и Централна Азия, предаде Ройтерс.

За четвърти път от началото на годината Световната банка понижи прогнозата си за ръст на БВП на Русия. През януари се очакваше 1,5%, през април – 1,4%, през юни – 1,2%.

Световната банка също понижи оценката си за ръста на руската икономика през 2020 г. – до 1,7%, срещу прогнозата от 1,8%. Руските власти прогнозират ръст на БВП през 2019 г. от 1,3%, а през 2020 г. – 1,7%.

Забавянето на растежа се дължи на много фактори, които се засилват от международните икономически санкции, пише в доклада на Световната банка.

Слабият растеж на инвестициите и търговията допринесоха за по-бавния растеж от БВП в началото на 2019 г. Промишлената активност беше слаба през първата половина на годината поради намаленото производство на петрол по сделката с OPEC +.

Растежът на продажбите на дребно се забави след увеличаване на данъка върху добавената стойност, а строгата парична политика в началото на годината също се отрази на активността.

Частните инвестиции остават мудни поради несигурността на политиката и перспективите за забавяне на потенциалния растеж в дългосрочен план. Демографските проблеми се засилват. Натрупват се текущите структурни проблеми като липсата на конкуренция, пише още в анализа на Световната банка.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"