fbpx

Коронавирусът ще остави дълбоки белези в развиващите се страни

Световната банка предупреди, че коронавирусът и последващият икономически спад ще оставят белези в развиващите се страни за дълго време.

Най-много ще страдат износителите на петрол.

В новия си доклад за глобални икономически перспективи банката отбеляза, че в една средно развиваща се пазарна страна във финансова криза може да има потенциален спад на производството с 8% за пет години.

В същото време загубите в развиващите се страни, които са износители на петрол, ще свият икономиката с 11 процента.

Тъй като перспективите за растеж вече са се влошили значително, отчасти поради търговския спад, шокът от пандемия може лесно да прерасне в проблем с кредитите за развиващите се пазарни икономики.

Ниските лихвени проценти през последното десетилетие стимулираха растежа на националния и корпоративния дълг на развиващите се страни, ограничавайки регулаторите да реагират на кризата и да устоят на закриването на бизнеси, загуби на работни места, коментира вицепрезидентът на Световната банка Джейла Пазарбасиоглу, цитирана от Ройтерс.

 „Това, което наистина е необходимо в момента, са спешни мерки за ограничаване на щетите и икономическите последици. А също така трябва да се отклоним от политики, които биха могли да доведат до здравна криза, която да се превърне в икономическа, а след това и във финансова“, обобщава Пазарбазиоглу.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"