fbpx

България се надява на 692 млн. евро до края на 2020 г. за справяне с кризата

Възможно е България да има достъп до 692 милиона евро до края на годината, ако бъде приета многогодишната финансова рамка.

Това съобщи преди правителственото заседание вицепремиерът Томислав Дончев.

Целият пакет финансиране по многогодишната финансова рамка, който се коментира за България, без новото финансиране, е 16,717 млрд. евро. В пакета се включват средства от кохезионната политика, директни плащания, от Програмата за развитие на селските райони, както и от Фонда за справедлив преход, който трябва да финансира политиките по декарбонизация.

Новото предложение е 12,845 млрд. евро, от което 9,717 млрд. евро безвъзмездно финансиране и възможност за кредити за близо 3,128 млрд. евро.

Това финансиране ще се разходва в доста по-къси хоризонти, уточни вицепремиерът.

Ако следващият програмен период е 2021-2027, по-голямата част от това финансиране би трябвало да се използва до 2024 година. Огромен обем, с който почти се удвояват средствата, които би използвала България.

Те биха достигнали 30 милиарда, но това финансиране не е безусловно. То е за справяне с икономическите последици от пандемията, но има и силен реформаторски момент, свързан със Зелената сделка, модернизация на икономиките, високи технологии и реформи, уточни Дончев.

Той допълни, че вече се работи и това ще е задачата за юни и за юли – да бъдат изработени адекватни механизми за схеми за безвъзмездно финансиране.

Ако финансирането е налично есента, да може веднага да се предложи на фирми, публични институции, здравеопазване, болнични заведения.

Има сигнали, че средствата няма да бъдат разпределени автоматично, а ще се кандидатства на база определени изсквания, които държавите трябва да покрият.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"