fbpx

България ще инвестира 4,5 млрд. лева в енергийна ефективност за 5 години

През следващите пет години България ще инвестира 4,5 млрд. лева в мерки за енергийна ефективност.

Това съобщи ицепремиерът Томислав Дончев във видеообръщение по време на онлайн форума “Обнови България – Спести енергия!“, организиран от Българската асоциация за изолации в строителството /БАИС/,предаде БТА.

„Силно се надявам строителният бранш не само да се включи активно в този процес, но и да предложи нови решения и мерки, както за качеството, което се очаква не само от възложителите, но и от българските граждани, каза вицепремиерът.

Дончев изтъкна новите възможности за финансиране, както чрез кохезионната политика, така и по Плана за възстановяване и устойчивост по линия на Плана за справедлив преход.

 България през следващите пет години трябва да извърши гигантско усилие за декарбонизация на икономиката и за намаляването на разходите за отопление и електроенергия, напомни вицепремиерът.

Това означава мащабна програма за енергийна ефективност, която включва опит за подкрепа за българската индустрия, за да бъде тя по-малко енергийно интензивна.

Трябва да се мисли и за компаниите, собствениците и ползвателите на публичните сгради – държавни и общински. По-голямата част от тях през следващите години трябва да бъдат обновени.

Според Дончев, след добрия старт на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради трябва да се „влезе в поне още толкова домакинства“ и да се мисли и за нови мерки – по-високотехнологични и по-амбициозни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"