fbpx

СБ влоши прогнозата за развиващите се пазари от Европа и Централна Азия

Световната банка рязко намали прогнозите си за развиващите се пазари в Европа и Централна Азия тази година поради коронавирусната епидемия.

В доклада е обхванат широк регион, който включва България, Унгария, Литва и Полша, Сърбия, Беларус, Украйна, Грузия и Казахстан.

Според финансовата институция тези икономики могат да се върнат към стабилен растеж през 2021 година, предаде Ройтерс.

В актуализирана прогноза, публикувана в сряда, Световната банка заяви, че широкият диапазон от оценки се дължи на значителна несигурност, свързана с усилията на страните да ограничат разпространението на коронавируса и да смекчат икономическите щети от него.

Според базовия сценарий БВП може да намалее с 2,8% през 2020 г. Но песимистичните очаквания допускат и по-дълбока рецесия, при която икономиката ще се свие с 4,4%.

„Пандемията несъмнено ще подкопае краткосрочните перспективи поради натиска върху вътрешното търсене, ще наруши тясно свързани глобални и регионални вериги за доставки, ще намали броя на пътуванията и туристите, както и ще намали износа от региона“ посочва докладът.

В него се казва, че базовият сценарий става все по-малко вероятен, а отрицателният изглежда по-правдоподобен.

Пандемията се появи в нестабилен момент за региона, смятат аналиаторите от СБ. И отбелязват, че растежът на развиващите се икономики в Европа и Централна Азия вече се забави до 2,2% през 2019 г. в сравнение с 4,3% през 2018 г.

Икономическата активност може значително да се възстанови през 2021 г., когато БВП вероятно ще нарасне в диапазона от 5,6% до 6,1%, но много ще зависи от това кога се предприемат мерките за овладяване на вируса, от скоростта на повишаване на цените на суровините и степента на възстановяване в еврозоната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"