fbpx

Може да има късен сезон през юли и август, надява се Ангелкова

Късен летен сезон през юли и август може малко да помогне на българския туризъм. Тази надежда изрази ресорният министър Николина Ангелкова пред Нова ТВ.

Тя обясни, че съгласно указанията на Европейската комисия, на потребителите с предварително платени резервации се предлагат ваучери с възможност да се използват в рамките на  24 месеца.

От 13 март до 1 юни ранни резервации са си платили около 300 000 българи, които са планирали да пътуват в чужбина. Основно са засегнати тези туроператори, които организират екскурзии за българи в чужбина.

Сега се обсъжда кредитна линия, която туроператорите да използват с дълъг гратисен период и която да е само за възстановяване на сумите на потребителите.

Рекламна кампания, безплатни шезлонги и чадъри по плажовете, ваучери за туризъм – това са част от предприетите мерки за спасяване на сезона.

По данни на Министерството на туризма, пряко заетите в бранша през 2019 година са били 167 000 души през четвъртото тримесечие и 202 000 – през летния сезон.

Половината от туристическите фирми са пуснали служителите си в неплатен или платен отпуск. Другите казват, че ако кризата продължи по-дълго, ще освобождават работниците.

Едва около 10% са запазили голяма част от персонала.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"