fbpx

5,2% спад на икономиката и 100 млн. крайно бедни, прогнозира Световната банка

Коронавирусната пандемия ще свие световната икономика с безпрецедентните 5,2% през 2020 г., съобщи  Световната банка в понеделник.

Очаква се средният доход на глава от населението да падне тази година с 3.6%, което ще потопи милиони хора в крайна бедност.

Най-вероятно на дъното ще се окажат между 70 и 100 милиона души.

Това са част от прогнозите на Световната банка, които се съдържат в юнския доклад „Перспективи за световната икономика“, публикуван в понеделник.

Банката очаква най-лошата глобална икономическа рецесия след Втората световна война.

От институцията предупреждават, че последните й прогнози ще бъдат преразгледани, ако несигурността поради пандемията и бизнес ограниченията продължат по-дълго от очакваното.

Световната банка очаква развитите икономики да спаднат със 7% през 2020 г., докато БВП в развиващите се страни ще се свие с 2,5%.

Според оценките на СБ, икономиката на САЩ ще намалее с 6,1% през тази година. В същото време се очаква икономиката на еврозоната да падне с 9,1%, в Япония намалението ще е с 6,1%, а в Русия – с 6%.

Според новата прогноза щетите за икономиката ще бъдат по-тежки, отколкото прогнозите, публикувани през април от Международния валутен фонд. Фондът очакваше 3% глобален спад през 2020 г.

Средната цена на барел петрол ще бъде 32 долара през 2020 г. и 38 долара през 2021 година, сочи друга прогноза в доклада.

От началото на пандемията 7 милиона души са заразени с коронавирус в света, повече от 400 хиляди са починали.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"