fbpx

САЩ налага мита върху вино, сирене и уиски от Европа

сащ налага нови мита на уиски, вино, сирене от Европа

Нови мита от 25% върху европейски стоки за 7,5 милиарда долара ще наложи САЩ след разрешение на Световната търговска организация (СТО).

Митата ще влязат в сила на 18 октомври и са ответна мярка на европейските субсидии за самолетостроителната компания „Еърбъс”.

В списъка за обмитяване са емблематични продукти като френското вино, шотландското уиски и италианското сирене. Администрацията на Доналд Тръмп прави компромис за италианското вино, паста и зехтин.

Асоциацията на американските компании, занимаващи се с бизнес с хранителни специалитети, призова президента Тръмп да не налага наказателните мита. От там предупреждават, че ще бъдат засегнати 14 000 специализирани търговци на дребно, както и още над 20 000 хранителни заведения в САЩ.

„ЕС няма да има друг вариант освен да направи същото“, контрира еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом. Тя подчерта желанието на ЕС да се намери справедливо уреждане на конфликта.

Преди седмица стана ясно, че ЕС подготвя нова „агресивна“ тактика в търговския спор с Вашингтон. Брюксел обмисля налагането на мита върху американски износ за над 4 млрд. долара, посочвайки като причина 22-годишен спор в СТО за субсидии за производство.

Налагането на мита от САЩ ще има „отрицателно влияние“ върху американските компании и работните места отвъд Океана, предупреди след постановлението на СТО главният изпълнителен директор на Airbus Гийом Фори.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"