fbpx

18 % ръст на стартъпите ни, предлагащи иновация на световно ниво

47% от българските стартъпи предлагат иновация на световно ниво, което е с 18% повече, отколкото миналата година.

Това показват данните от единственото национално проучване на иновативния стартиращ, микро-, малък и среден бизнес в България InnovationShip, проведено за четвърта поредна година от програма EDIT на MOVE.BG.

В проучването тази година са се включили 233 иновативни микро, малки, средни и стартиращи компании. Анализът на данните е осъществен от Центъра за моделиране на социално-икономически системи към Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Появата на нова вълна от дълбокотехнологични стартъпи (deeptech) е другата основна тенденция. 32% развиват изкуствен интелект и машинно обучение, 28% – анализ на големи масиви данни, а една от всеки пет иновативни фирми развиват блокчейн технологии и интернет на нещата (IoT).

57% от компаниите адресират критични глобални предизвикателства като климатичните промени, образование за бъдещето, преодоляването на растящата пропаст в дигиталното знание и устойчиво здраве, което е значима тенденция в света. Броят им е нараснал с 12% спрямо InnovationShip 2018.

Сред основните предизвикателства пред българските иновативни дигитални предприятия е навременен достъп до финансиране (36%) и квалифицирани експерти (33%). Липсва институционална подкрепа (31%), както и лесен достъп до административни услуги (25%). Прави впечатление, че едва 8% от компаниите посочват университетите като източник на иновативно знание, показват данните от InnovationShip 2019.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"